Loading...
ANIMATIEWORKSHOPS 2017-06-20T10:49:55+00:00

Animatieworkshops

Ben je benieuwd hoe je animatiefilm kunt toepassen in jouw onderwijsprogramma? Of vraag je je af hoe je het ‘out-of-the-box’ denken van jouw team kunt stimuleren? Denk dan eens aan een workshop animatiefilm maken

Een groep(je) deelnemers gaat een grappige en creatieve animatiefilm maken, die past binnen een bepaald thema of gekoppeld is aan een specifiek onderwerp. In een animatieworkshop leg ik kort uit wat een animatiefilm is en hoe het werkt, maar gaan de deelnemers vooral zelf aan de slag. In animatiefilm is alles mogelijk, fantasie speelt dus een belangrijke rol. Deelnemers leren ook de techniek om zelf animatiefilms te kunnen maken, zodat zij na de workshop zonder hulp verder kunnen.

De vijf animatieworkshops die ik verzorg, zijn geschikt voor zowel het onderwijs als het bedrijfsleven. Met een Pabo-diploma op zak en ervaring als docent, weet ik wat er komt kijken bij onderwijs aan kinderen in het primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Ook aan leerkrachten geef ik regelmatig workshops, bijvoorbeeld tijdens een studiedag. Zij leren dan hoe ze animatiefilm kunnen toepassen in het huidige onderwijsprogramma.

Ook geef ik mijn workshops vaak als teambuildingsactiviteit voor het bedrijfsleven, creativiteit en samenwerken zijn dan belangrijke pijlers.

In een animatieworkshop leren deelnemers

1. ‘Out-of-the-box’ denken.
2. In samenwerkingsverband elkaars creativiteit versterken.
3. Tools verkennen om zelfstandig eenvoudige animatiefilms te maken.

Ik verzorg 5 verschillende soorten workshops. In onderstaand schema zie je welke dat zijn, voor wie de workshop het meest geschikt is en geef ik een kort voorbeeld.

Wil je meer weten over een animatieworkshop voor jouw school of organisatie, aangepast aan jullie wensen? Mail of bel mij dan vandaag nog voor een vrijblijvend voorstel 06 – 10 723 953.

Workshopschema

Stopmotion

In de animatieworkshop Stopmotion wordt een reeks foto’s van voorwerpen die telkens een beetje veranderen, achter elkaar afgespeeld. Zo lijken de voorwerpen tot leven te komen, wat vaak een humoristisch en verrassend effect heeft.

Voor de animatieworkshop Stopmotion gebruiken we levenloze objecten. Vaak wordt er gekozen voor klei. Op iedere foto verandert de klei een beetje van vorm, waardoor de klei uit zichzelf lijkt te bewegen. Ook materialen zoals Playmobil of Lego zijn bijzonder geschikt voor de Stopmotion-workshop. De Playmobil-poppetjes lijken te gaan bewegen, of een huis van Lego wordt blokje voor blokje gebouwd.

De Stopmotion-workshop is zeer geschikt voor werken in kleinere groepen. Zowel kinderen als volwassenen vinden het vaak een heel leuke ontdekking hoe een Stopmotion-animatiefilm wordt gemaakt.

Pixilation

Pixilation is het snel achter elkaar afspelen van een reeks foto’s van personen die telkens iets veranderen qua houding. Dit maakt normaal onmogelijke bewegingen, in de animatiefilm wél mogelijk. In deze animatieworkshop spelen de deelnemers zelf de hoofdrol in het eindproduct.

Tijdens deze animatieworkshop gaan we in groepjes een korte animatiefilm maken. We beginnen met het maken van foto’s van de deelnemers, die op iedere foto van positie veranderen. Hoe kleiner de verschillen zijn tussen de posities waarin de deelnemers staan, hoe duidelijker de beweging in de animatiefilm te zien is. Het leuke aan Pixilation is om deelnemers bewegingen te laten maken die eigenlijk niet kunnen. Bijvoorbeeld de trap opvallen.

Zowel kinderen als volwassenen ervaren de animatieworkshop Pixilation als zeer leuk en leerzaam. Dat maakt de workshop dus geschikt voor zowel het onderwijs als teambuildingsactiviteit.

Cut-out

Cut-out Animatie is het achter elkaar afspelen van een reeks foto’s van uitgeknipte stukjes tekening die veranderen. Door de losse onderdeeltjes kun je een tekening in een animatie makkelijk laten bewegen.

In de groep maken we de opzet voor een korte animatiefilm. Vervolgens gaan we de verschillende losse elementen voor de animatiefilm tekenen, plakken en knippen. Daarna worden de losse onderdelen voor elke foto een beetje verplaatst. Tot slot worden alle foto’s gemonteerd tot een cut-out animatie.

Deze workshop verzorg ik in de bovenbouw van het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en in het bedrijfsleven.

Tekenfilm

Tekenfilm is het snel achter elkaar afspelen van een reeks tekeningen, die telkens een beetje veranderen. Zo ontstaat de illusie van beweging. Tijdens deze animatieworkshop gaan we een korte tekenfilm maken. Voor 1 seconde tekenfilm hebben we ongeveer 12 tekeningen nodig, die houden we dus simpel. Elke deelnemer maakt meerdere tekeningen die in de tekenfilm worden verwerkt.

Aan het begin hangen we bijvoorbeeld een groot vel papier aan de wand, waar kinderen steeds een tekenelement aan toe kunnen voegen. Van iedere stap op het tekenvel wordt een foto gemaakt. Alle foto’s bij elkaar worden gemonteerd tot een tekenfilm.

Deze workshop Tekenfilm wordt veel gebruikt ter ondersteuning van een themaweek of een woordweb op scholen. Doelgroep voor deze workshop zijn dan vooral leerkrachten, leerlingen in de bovenbouw, het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs. Ook voor teams is het maken van een tekenfilm een creatieve workshop waar deelnemers gestimuleerd worden om out-of-the- box te denken.

Animatie in de klas

Leerkrachten kunnen animatie ook goed inzetten in hun groep, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een thema of om complexe materie makkelijk uit te leggen. In een studiedag(deel) geef ik hen handvatten om zelf aan de slag te gaan met animatiefilms.

In deze workshop bestaat uit theorie en praktijk. Ik geef een presentatie over de theorie achter de animatiefilm en geef tips om het samenwerkingsproces te faciliteren en het creatieve proces te stimuleren. Natuurlijk geef ik veel voorbeelden, Maar vooral laat ik de leerkrachten animatiefilm ervaren en laat hen zien hoe zij animatiefilm hun lesprogramma kunnen integreren.

De workshop kan volledig afgestemd worden op de wensen van de school.

“Veiligheid eerst” is de basis voor de activiteiten van Total N.V. Onze klanten communiceren over het belang van veiligheid op onze benzinestations bijvoorbeeld. We kozen RAIMKE om animatiefilms te maken voor onze narrowcasting schermen op de benzinestations. Raimke heeft zich bewezen als een “animatie filmmaker” met een creatief nieuw concept. Dankzij haar persoonlijke vaardigheden is het resultaat uitstekend en ontmoet/overtreft het onze eisen.
Jan-Willem de Boer, Total Netherlands N.V.
Raimke heeft een animatieworkshop verzorgt voor de trainers/adviseurs/ontwerpers van Firma De Groot. Raimke weet mensen mee te nemen in haar wondere wereld van de animatiefilm. Haar enthousiasme en sprekende liefde voor deze kunstvorm van communiceren en informeren werkt aanstekelijk.
Tom Scholte, Firma De Groot