Hoe word ik een on(der)wijs goede teamleider?

Lessen van 's werelds ultieme underdog

cover hoe word ik een on-der-wijs goede teamleider

Bestel jouw exemplaar van 'Hoe word ik een on(der)wijs goede teamleider?'

Als je voor 21:00 besteld, heb je 'Hoe word ik een on(der)wijs goede teamleider?' morgen in huis.

Bestellen doe je via deze link.

Liever eerst even het inkijkexemplaar inzien? 

Samenvatting

Heb jij als onderwijs professional weleens een coördinerende of leidinggevende rol gehad? Dan weet je dat het vaak hard trekken is om anderen - je collega’s, medeleidinggevenden en soms zelfs je baas - in beweging te krijgen. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat jij harder moet werken dan de mensen die je aanstuurt of waar je mee samenwerkt?

Wat zou het heerlijk zijn als jij achterover kunt gaan hangen en de anderen zelf hun verantwoordelijkheid pakken voor het werk dat gedaan moet worden. Zonder dat je ze achter hun kont aan hoeft te zitten en zelf overwerkt raakt. Klinkt dat als een utopie? Welnee, je moet gewoon de kunst afkijken bij het dier dat erin geslaagd is om mensen harder te laten werken om zijn soort in stand te houden dan hij zelf doet. De panda.

In dit boek staat het verhaal centraal van een docente die promoveert van collega naar leidinggevende. De worsteling met haar nieuwe rol, de nieuwe verhoudingen in het
team en de enorme veranderopdracht die ze heeft meegekregen, zorgen ervoor dat de boel volledig escaleert. Tot ze in aanraking komt met de vijf leiderschapslessen van de panda.

- Door het hoge edutainment-gehalte is dit managementboek een feest om te lezen.
- Ontwikkel een nieuw perspectief op mensgericht leiderschap. Door de onderwijssetting heel herkenbaar voor onderwijsprofessionals.

Recensies

Verrassend en inspirerend

Vijf lessen voor leiderschap die we kunnen trekken uit het gedrag van de pandabeer. Klinkt bizar. Toch doet auteur Raimke Groothuizen dat in haar boek 'Hoe wordt ik een on-der-wijs goede teamleider?'. Het is een managementboek in verhaalvorm. Je zou kunnen zeggen: Groothuizen stelt zich daarmee in een eeuwenlange traditie van verhalen met een moraal, zoals de fabels van Aesopus/La Fontaine, sprookjes, of modieuzer: het jeukwoord 'storytelling'. Groothuizen beschrijft de wederwaardigheden van een docent die gevraagd wordt om teamleider te worden op een mbo-opleiding. Vervolgens schetst ze overtuigend - regelmatig hilarisch -  de innerlijke roerselen van de hoofdpersoon en de schuivende verwachtingen van collega's en familie om haar heen. Zeer herkenbaar voor iedereen in het onderwijs, maar feitelijk voor iedereen die in een team werkt, want de mechanismen die ze schetst zijn universeel: de jaloerse directe collega die zelf teamleider had willen worden, de oude rot die zich gepiepeld voelt door zo'n 'meissie'... Hier en daar karikaturaal, maar hé: de stiefmoeder van Assepoester was ook over de top, toch? 

Hoe Groothuizen dan de link naar de panda en leiderschap legt? Kern van het betoog: de pandabeer is de ultieme underdog, niet per se sympathiek: best klungelig, sloom, maar roept daardoor drang tot samen optrekken op. Wat dat met leiderschap heeft te maken? Lees haar boek.
 
W. de Moor, docent Communicatie aan Avans University of Applied Sciences
 
Verhelderend, verfrissend en zeer nuttig
 
Een verhelderend en verfrissend geluid binnen de wereld van managementboeken. Raimke’s manier van vertellen raakt, inspireert en maakt vooral aan het lachen. Ze brengt essentiële leiderschapskennis op een luchtige en humoristische manier waardoor je al snel met een glimlach aan het denken wordt gezet! Vooral een managementboek in romanvorm draagt sterk aan de verbeeldingskracht en informatie-overdracht bij omdat dit boek allesbehalve een wijzende vinger is van hoe je het moet doen. Raimke biedt de tools zodat je jouw leiderschap op eigen manier kan vormgeven, maar wel met een aantal stevige fundamenten.
 
N. Pommer, auteur en tekstschrijver bij HEY NIK
 
Leiderschapslessen in romanvorm
 
Knap hoe Raimke Groothuizen in romanvorm waardevolle leiderschapslessen weet te verwerken. Boek speelt zich af in een onderwijssetting, maar is ook zeker voor (beginnende) teamleiders in andere sectoren interessant!
 
C. de Ruijter, adjunct-directeur Academie voor Communicatie en User Experience, Avans Hogeschool
 
Vanuit een helder perspectief geschreven
 
Het boek inspirireert je de tijd te nemen om dingen te overzien, de patronen bij jezelf en anderen te herkennen. Waardoor je tot inzicht(en) komt, waarin je perfectionisme laat varen, kwetsbaarheid omarmt en jezelf uitdaagt. Veel lees(werk)plezier toegewenst.
 
A. Linger, eigenaar Linger Onderwijs Adviesbureau
 
Aanrader voor onderwijsteams!
 
Verrassend boek! Geen saai managementboek, maar een fris geschreven onderwijsroman met veel herkenbare situaties met de verschillende karakters. Raimke Groothuizen laat op een leuke manier zien hoe de dynamiek werkt binnen onderwijsteams en welke rol een teamleider heeft. Ze geeft een nieuwe kijk op leiderschap aan de hand van het gedrag van een reuzenpanda. Genoeg stof tot denken om met (onderwijs)teams te bespreken! Ook een aanrader voor beginnende onderwijsmanagers.
 
M. Kesselring, kwartiermaker Urban Living Lab, onderwijsontwikkelaar
 
Inspirerend boek
 
Wat een inspirerend boek om te lezen. Buiten de fijne en bruikbare tips en trucs, is het ook in een fijne stijl geschreven.
Een boek waardoor je geïnspireerd raakt om de beste versie van jezelf te worden.
 
K. Borm
 
Inspirerend en herkenbaar boek. Geweldig
 
Ik lees vaak boeken, maar dit is toch wel een 'must have pareltje' in mijn boekenkast om te hebben. Heel inspirerend en herkenbaar en ik ga hier zeker mijn voordeel mee doen aan teamleider. Weliswaar niet in het onderwijs, maar in de zorg. De lessen van de reuzenpanda zijn wat mij betreft in elke setting inzetbaar. Veel dank!
 
J. 
 
Niet alleen een leuk, maar ook een zeer leerzaam boek!
 
Niet alleen een leerzaam, maar ook een heel leuk boek! Binnen één dag uitgelezen, zeker een aanrader! Helemaal wanneer je van panda’s houdt.
 
D. Opdorp

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen