3 manieren om een grotere doelgroep aan te spreken

 27/07/2019

‘Wie is je doelgroep?’ De klant kijkt me bedenkelijk aan. ’Nou ja, eigenlijk is mijn doelgroep heel breed. Het is belangrijk dat iedereen binnen deze organisatie op de hoogte is van deze vernieuwde visie.’ Dat betekent dat alle lagen binnen de organisatie zich aangesproken moeten voelen, van ondersteunend personeel tot de managers.

Een enorme uitdaging, want hoe zorg je dat zo’n gevarieerde groep mensen zich in de doelgroep herkent en dus openstaat voor de daadwerkelijke boodschap?

Uitdaging

Regelmatig zit ik met opdrachtgevers om de tafel die een brede doelgroep willen aanspreken. In mijn geval gaat dit altijd om het overbrengen van een boodschap middels animatie. De uitdaging is vaak dat een opdrachtgever vanuit zijn eigen perspectief een boodschap vertelt, waardoor een niet iedereen zich aangesproken voelt.

Stel je voor dat er in een instantie een nieuwe visie wordt geformuleerd. De directie wil dat alle lagen van de organisatie hiervan op de hoogte zijn en hierna handelen. Maar de managementtaal die gebruikt wordt schrikt het ondersteunende personeel af, waardoor de boodschap niet begrepen wordt.

Als een tienjarige het kan begrijpen…

Dus het belangrijkste is dat er kritisch gekeken wordt naar het taalgebruik. Vaak hanteer ik in mijn werk de stelregel ‘als een tienjarige het kan begrijpen, is het duidelijk’. Dit betekent niet dat het betuttelend of kinderlijk taalgebruik moet zijn. Maar gewoon duidelijk voor alle niveau’s.

 

Voordeel visuele ondersteuning

Gebruik maken van visuele ondersteuning bij het overbrengen van een boodschap maakt het nog makkelijker om een brede doelgroep aan te spreken. Omdat je zowel taal- als beelddenkers triggert met de boodschap.

TIP 1: Gedeeld probleem

Niks is zo’n sterke verbinden als samen klagen over bijvoorbeeld het weer. Dus het vinden van een gedeeld probleem is een goede manier om een grote variëteit mensen aan te spreken. Denk maar eens aan wasmiddelreclames. Een vlek op je favoriete kledingstuk is een herkenbare irritatie binnen alle lagen van de samenleving. Zoek dus een gedeelde vijand, om vervolgens een positieve boodschap aan te koppelen. 

TIP 2: Diversiteit laten zien

‘Dat is wel een politiek correcte groep mensen.’ Inderdaad, ook al is het niet helemaal een werkelijk afspiegeling van de maatschappij, veel bedrijven kiezen voor om een diverse doelgroep te laten zien in beeld. Zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van fotografie en videocampagnes. Vooral grote verzekeraars en banken zijn er goed in om op hun websites en in reclamecampagnes een combinatie van mensen te laten zien met verschillende achtergronden.

TIP 3: Illustratieve beelden

Wat mij betreft de leukste manier om een grote groep mensen aan te spreken is gebruik maken van illustraties. Het grote voordeel hiervan is dat je eenvoudig een unieke vorm creëert die aansluit bij de huisstijl en identiteit van een organisatie. Je onderscheidend vermogen en de herkenbaarheid van je boodschap nemen hierdoor enorm toe. 

Een goed voorbeeld hiervan zijn pictogrammen. Iedereen voelt zich hierdoor aangesproken, juist omdat ze zo minimalistisch zijn. Voor Total Nederland heb ik jaren geleden een reeks animaties gemaakt voor op de benzinestation. De voorwaarde was dat de boodschap moest overkomen ongeacht iemands niveau, afkomst of taal. 

Illustratieve beelden geven je tevens de kans om in metaforen te denken. De reclames van de ASN bank maken hier gebruik van, met fabelachtig geanimeerde dieren. Door het gebruiken van dieren met menselijke eigenschappen leggen ze de focus op gedragsaspect van de doelgroep. Grappig feitje: een man voelde zich zo aangesproken door de reclame waarin ‘het gewoontedier’ zijn bankzaken al jaren doet bij ‘dezelfde stropdas’ (letterlijk een das met een stropdas), dat hij heeft geprobeerd de reclame van de buis te krijgen.

Grotere doelgroep aanspreken?

Meer weten over het overbrengen van een boodschap aan een breed publiek? Benieuwd welke visuele ondersteuning jouw doelgroep in beweging kan zetten?

Of wil je meer weten over de mogelijkheden van animatie? Ik ga graag met je in gesprek. 

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Jouw onuitputtelijke bron van inspiratie vinden

Er is weinig zo frustrerend als geen inspiratie hebben. Je wilt iets gaan maken of schrijven, maar je blijft naar een leeg vel papier sta...

Waarom falen zo belangrijk is voor creativiteit

Afgelopen week keek ik de documentaire The Creative Brain van wetenschapper David Eagleman op Netflix. Ineens werd me duidelijk waarom he...

Verbeter je presentatie met deze storytelling technieken

Koh Chang - Als ik om me heen kijk snap ik waarom ze dit ‘jungle island’ noemen. Het groene hippie-eiland is de laatste stop voor ik ...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen