Hoe blijven geloven in een droom Pixar succesvol maakte

 20/02/2020

Afgelopen weken las ik het boek ‘The Pixar Touch: The Making of a Company’. En ineens begreep ik hoeveel worsteling en falen nodig is om uit te groeien tot zo’n wereldwijd succes. Hoe belangrijk het is om een droom te hebben en die na te blijven streven, zonder je te laten demotiveren door anderen.

Pixar, de filmstudio is niet weg te denken uit het animatiefilmlandschap. Het succes van de studio vertaalt zich in blockbuster-successen als Finding Nemo en Toystory, maar natuurlijk ook in de gewonnen Oscars. Er is geen filmstudio geweest die zo’n succesvolle beursgang heeft neergezet. Geen filmstudio is in het verleden zo’n grote concurrent geweest voor het Disney-merk.

Geen vertrouwen

Toch hebben de oprichters van Pixar een behoorlijk lastige route moeten afleggen naar het huidige succes. Er zijn een aantal momenten geweest waar het er om hing of de studio zou kunnen blijven bestaan. Hoewel de grondleggers van de studio vanaf het begin wisten dat ze 3d-computer animatiefilms wilden gaan maken, kregen ze hiervoor geen vertrouwen van de buitenwereld. 

De gevestigde animatiestudio’s in de jaren zeventig en tachtig richtten zich in die tijd vooral op tekenfilms. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Disney Studios. In eerste instantie reageerden traditionele animatiestudio’s lacherig op 3d-computer animatie, want in hun ogen was animatiefilms maken handwerk. In een later stadium zagen sommige filmstudio’s toch de mogelijkheden van computer-gegenereerde beelden voor bijvoorbeeld special effects in films.

 

De hardware en software-dekmantel

Hoe overtuigd de oprichters ook waren van hun droom, uiteindelijk hebben ze meer dan de helft van de tijd zich geprofileerd als ontwikkelaars van hardware en software voor het genereren van hoge kwaliteit beeldmateriaal. De filmstudio van George Lucas ging ook om die reden met het Pixar-team in zee. Niet vanwege de droom van de makers.

Ondertussen had het Pixar-team een ontslagen animator van Disney aangetrokken om zo meer te leren over storytelling. Je moet weten dat de originele oprichters vooral technisch onderlegd waren. John Lasseter was niet alleen enthousiast over de techniek, maar zag vooral mogelijkheden voor het vertellen van animatiefilms vanuit een ander perspectief. 

Samen met John maakte Pixar in eerste instantie korte films. Zogenaamd als demo voor de door hun ontwikkelde hardware en software. Maar eigenlijk om een stap dichter bij de ultieme droom te komen, het maken van een 3d-computer geanimeerde bioscoopfilm. George Lukas daarentegen deelde het enthousiasme van het team niet. Hij vond de ontwikkeling van de korte animaties verspilling van tijd en geld en besloot het Pixar-team te verkopen.

Steve Jobs in beeld

De koper die uiteindelijk in beeld kwam was de geflopte Steve Jobs. Eerst bejubeld als een van de oprichters van Apple, maar in een later stadium ontslagen door zijn wangedrag. Hierdoor liep zijn imago een behoorlijk deuk op. Ondernemend als Jobs was startte hij al snel een nieuw bedrijf en deed in een later stadium een succesvol bod om Pixar over te kopen van Lucasfilm voor 5 miljoen. 

Jobs was vooral geïnteresseerd in de hardware die de Pixar groep ontwikkelde. Maar deze hardware bleek uiteindelijk weinig succesvol en de groep gaf vooral veel van het geld (denk miljoenen) van Steve Jobs uit aan de ontwikkeling van korte animatiefilms. Dit zorgde ervoor dat Jobs besloot om Pixar in de verkoop te zetten. Maar net voor Jobs het Pixar-team aan Microsoft kon verkopen, was daar de grote doorbraak…

Het uiteindelijke succes

Disney wilde geld investeren in het plan van Pixar voor een 3d-computer geanimeerde bioscoopfilm: Toy Story. Een enorm kassucces dat Pixar 360 miljoen dollar opleverde. Hierdoor kwam er meer ruimte voor nieuwe projecten en Pixar had het vertrouwen van het publiek gewonnen. De beursgang die volgde was de meest succesvolle beursgang van een bedrijf tot nu toe.

Na een jarenlange samenwerking tussen Pixar en Disney, waarbij de Pixar software ook een grote rol heeft gespeeld bij films als De Leeuwenkoning, verliep deze samenwerking niet vlekkeloos. Toch besloot Disney in 2006 de Pixar Studios over te nemen voor 7,6 miljard dollar! 

Eigen identiteit

Het begon allemaal met een team getalenteerde technische jongens met een grote droom, maar het kostte meer dan 20 jaar hard werken om deze droom te verwezenlijken. Nachten doorhalen, afwijzingen, onzekerheid en vele figuurlijke bakken stront over je heen krijgen, hoorden daar allemaal bij. 

Terwijl de gevestigde Disney Studios een waar regime voerde op de werkvloer, waarbij traditie centraal stond. Wat zich vertaalde in een traditionele manier van verhalen vertellen in tekenfilms. Het team van de Pixar Studios wist juist  zijn enthousiasme en plezier te behouden. De inspiratie voor de animatiefilms kwam van alledaagse situaties die vanuit een ander perspectief verteld werden. 

Dus wil je een pionier zijn en je droom verwezenlijken? Bereid je dan voor op een barre tocht vol tegenslagen, die testen hoe volhardend jij bent in het bereiken van je droom. 

 

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Waarom falen zo belangrijk is voor creativiteit

Afgelopen week keek ik de documentaire The Creative Brain van wetenschapper David Eagleman op Netflix. Ineens werd me duidelijk waarom he...

Jouw onuitputtelijke bron van inspiratie vinden

Er is weinig zo frustrerend als geen inspiratie hebben. Je wilt iets gaan maken of schrijven, maar je blijft naar een leeg vel papier sta...

Wat je moet weten als je overweegt een animatiefilmpje te laten maken

Animatiefilmpjes, ze immens populair. Een groot deel van de reclames op televisie zijn geanimeerd, maar ook online schieten animaties als...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen