Hoe je meer impact maakt door je klant als held neer te zetten

 11/11/2019

Heb jij weleens een nieuw product of een nieuwe dienst ontwikkeld? Hier ben je als ondernemer vervolgens behoorlijk enthousiast over. Begrijpelijk, want je hebt maandenlang ontwikkeld. Je wilt vertellen hoe het werkt en welk probleem het oplost. Alleen krijg je een beetje een lauwe reactie terug. Hoe kan dat nou?

Je hebt van je product het onderwerp gemaakt van je verhaal. En dat is niet handig. Dat heeft een hoog spreekbeurt-gehalte. Kan je je nog herinneren dat je vroeger in de klas spreekbeurten aan moest horen over onderwerpen die je echt totaal niet interesseerde? En dan kon een half uur erg lang duren. Maar hoe krijg je de mensen dan wel enthousiast?

Heldenverhaal

In sprookjes staat altijd een persoon centraal, de held(in). Je zal altijd meeleven met de held en hopen dat het voor hem of haar goed zal aflopen. Dit kun je ook doen met jouw verhaal! Stel in plaats van je nieuwe product/dienst juist je klant centraal. We leven nu eenmaal graag mee met een karakter waarin we ons kunnen verplaatsen en waarvoor we sympathie kunnen opbrengen.

 

Held + verlangen + obstakel

De onderdelen van een heldenverhaal zijn eenvoudig. Je hebt een held met een bepaald verlangen. Zoals Roodkapje die haar zieke oma wat lekkers wil brengen. Dit wordt jouw ideale klant, die bijvoorbeeld zijn werk zo efficiënt mogelijk wil doen of zo lekker mogelijk in zijn vel wil zitten. Afhankelijk natuurlijk van jouw product of dienst. Het verlangen van een held maakt dat hij sympathiek gevonden wordt door een publiek.

Vervolgens komt onze held een obstakel tegen op zijn weg. Voor Roodkapje is dit een wolf die haar wil opeten. Voor jouw ideale klant is het de reden waarom hij bijvoorbeeld nu zijn werk nog niet heel efficiënt kan doen of wat hem nu tegenhoudt om lekker in zijn vel te zitten. Dit obstakel mag je best een beetje uitvergroten en de effecten ervan laten zien. Het kan zijn dat de huidige werkwijze van je klant ervoor zorgt dat het zoveel tijd kost dat hij nu zijn gezin weinig ziet. Als publiek hoop je nu dat het tot een goed einde gaat komen.

Mijn klanten adviseer ik om altijd met deze drie stappen van het heldenverhaal te beginnen als ze een product of dienst onder de aandacht willen brengen. Wie is je klant? Wat wil hij? En wat houdt hem nu tegen om dat ideale plaatje te bereiken?

Verlangen naar ideale plaatje

Om dit klantprobleem extra uit te vergroten kun je er ook voor kiezen om ook het ideale plaatje in beeld te brengen. Dus wakker naast de angst van je klant ook zeker het verlangen aan naar het ideale plaatje. In het geval van Roodkapje, zou ze kunnen denken aan hoe dankbaar oma zal zijn als ze iets lekkers komt brengen en dat ze dan als beloning een lekker koek en een knuffel krijgt van oma. 

In een verhaal moet de held altijd op zoek naar een oplossing voor het obstakel. Nou, jouw held maken we het heel erg makkelijk, want jij hebt namelijk de oplossing op een presenteerblaadje. Jouw product of dienst! En jouw oplossing maakt dat de held niet alleen van zijn probleem af komt, maar ook dat het jouw held een stap dichterbij zijn ideale plaatje brengt.

Eind goed?

Er is dus een oplossing voor het probleem van je held, maar nu is het zaak om te zorgen voor een goed einde van het verhaal. Ik kan uit ervaring zeggen dat mensen oprecht boos en teleurgesteld zijn als films in de bioscoop slecht aflopen. Mensen houden nou eenmaal van een happy end. 

Leg vooral de werking van je product en dienst uit in deze fase van het verhaal. Als de held de aangereikte oplossing op de juiste wijze gebruikt, loopt het verhaal goed af. Je kunt eventueel nog terugverwijzen naar ongewenste huidige situatie met het obstakel. Om daarna het contrast te vergroten en de held weer te laten denken aan de ideale situatie. Dus wakker de angst en het verlangen nog een laatste keer aan. 

Tot slot bied je je held de mogelijkheid om meteen actie te ondernemen. Koop het product of neem contact op voor meer informatie. Of in het geval van Roodkapje, meteen de jager bellen om onder begeleiding de wandeling door het bos te maken naar haar grootmoeder.

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Zit er ook een sluipschutter in jouw systeem?

Loop jij al tijden rond met het idee voor een boek, maar ontbreekt het je aan de tijd om te schrijven? Heb je een cursus fotografie gedaa...

Wat je moet weten als je overweegt een animatiefilmpje te laten maken

Animatiefilmpjes, ze immens populair. Een groot deel van de reclames op televisie zijn geanimeerd, maar ook online schieten animaties als...

Hoe blijven geloven in een droom Pixar succesvol maakte

Afgelopen weken las ik het boek ‘The Pixar Touch: The Making of a Company’. En ineens begreep ik hoeveel worsteling en falen nodig is...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen