Jouw onuitputtelijke bron van inspiratie vinden

 05/10/2019

Er is weinig zo frustrerend als geen inspiratie hebben. Je wilt iets gaan maken of schrijven, maar je blijft naar een leeg vel papier staren. De tijd tikt weg en de verleiding om iets anders te gaan doen, om jezelf te verlossen van dit nare moment, wint terrein. ‘Mensen nemen hun omgeving voor lief, terwijl juist die omgeving een onuitputtelijke bron van inspiratie is, ‘ aldus fotograaf Saul Leiter.

Afgelopen week bezocht ik het Museum für Fotografie in Berlijn. Nu mag je van mij weten dat ik niet super goed thuis ben in de fotografie. Dus ik liep verwonderd door de ruimtes die vol hingen met naaktportretten van diverse fotografen. Al vrij vlot vond ik een donkere kamer waar ook bewegende beelden te zien waren. Er speelde een trailer van een documentaire over een van de fotografen waar ik ademloos naar bleef kijken.

Gemiste kans

`Ik ga naar buiten met mijn camera, omdat ik ervan geniet om bepaalde momenten vast te leggen. Al weet ik van tevoren niet wat ik ga zien.’ Aldus de Saul Leiter, die al 55 jaar lang foto’s maakt van zijn eigen buurt in New York. Hij vindt het een gemiste kans dat mensen inspiratie ver weg zoeken, terwijl de directe omgeving juist een enorme inspiratiebron is. Zijn beste werk heeft hij gemaakt uit het raam van zijn eigen atelier. 

Maar hoe kan jij dit inzicht gebruiken als je even geen inspiratie kunt vinden?

Leren observeren

Inspiratie vindt je echt overal om je heen. Al is je directe omgeving vaak zo vanzelfsprekend dat echt bewust observeren vaak vergeten wordt. Gelukkig is dit makkelijk te oefenen. Sommige mensen gebruiken hiervoor een dagboek of een tekenblok, maar leren observeren kan veel makkelijker.

Observeren is vooral even in het moment zijn. Kijken wat er om je heen gebeurt. Wat ruik je? Welke geluiden hoor je? Welk gevoel roept een bepaalde plek bij je op? Ik gebruik ook vaak een spelvorm. Als ik op de fiets door Breda rijd, dan zeg ik het eerste wat opvalt aan mensen die ik zie. Dit kan zijn: rode broek - haar als een ananas - loopt als een giraf - etc. 

Herkenbaarheid

De voormalig directeur van de school waar ik werk, begon na de zomervakantie zijn speech altijd met een herkenbare anekdote. Hiervoor gebruikte hij zijn vakantie als metafoor voor de boodschap die hij over wilde brengen. Een jaar liet hij een foto zien van zijn kinderen, alle drie verveeld kijkend op hun telefoon terwijl ze niet door leken te hebben dat ze zich bevonden in het meest idyllische stukje Toscane. Vervolgens wist hij een parallel te trekken met onze studenten, die soms ook lastig te motiveren lijken.

En het werkt, als je een mensen een kijkje durft te geven in jouw directe omgeving dan roept dat vaak vertrouwen op. Zeker wanneer de situatie in jouw directe omgeving herkenbaar is voor anderen. Verhalen hoeven echt niet altijd grotesk te zijn, juist kleine huiselijke situatie kunnen een enorme sympathiek opwekken. Denk maar aan de populariteit van kattenfilmpjes op Youtube.

Leg vast

Natuurlijk is het lastig om inspiratie af te dwingen. Maar je kunt je voorwerk doen. Heel eenvoudig, maar het wordt meestal vergeten. Het kost weinig tijd om een inspirerend moment vast te leggen. Maar doe het meteen! Hoe vaak denk je niet: Dat moet ik echt niet vergeten… En vergeet je het toch.

Onderweg naar de kunstacademie reed ik langs maisvelden. Daar zag ik kraaien lopen en ik moest altijd een beetje gniffelen. ‘Kraaien lopen namelijk alsof ze te strakke broekjes aan hebben.’ Die gedachte schreef ik op in een notitieboekje en jaren later kwam ik de zin weer tegen, toen ik een onderwerp zocht voor mijn afstudeerfilm. Uiteindelijk bleek dat de basis voor mijn internationaal bekroonde animatie ‘De kleine Kraai met blote billen.’

No hurry

Dat de documentaire ’In No Great Hurry: 13 Lessons in Life with Saul Leiter’ heet, is volledig te verklaren door zijn visie op het leven. Saul heeft geen haast in het leven. Het nemen van een perfect plaatje kost gewoon tijd en dat is prima. Als je zonder haast door het leven gaat, dient inspiratie zich vanzelf aan. Dus durf jij een tandje terug te schakelen?

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Waarom falen zo belangrijk is voor creativiteit

Afgelopen week keek ik de documentaire The Creative Brain van wetenschapper David Eagleman op Netflix. Ineens werd me duidelijk waarom he...

3 manieren om een grotere doelgroep aan te spreken

‘Wie is je doelgroep?’ De klant kijkt me bedenkelijk aan. ’Nou ja, eigenlijk is mijn doelgroep heel breed. Het is belangrijk dat ie...

Wat je moet weten als je overweegt een animatiefilmpje te laten maken

Animatiefilmpjes, ze immens populair. Een groot deel van de reclames op televisie zijn geanimeerd, maar ook online schieten animaties als...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, trainingen en lezingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen