Sluit je klant op in een defecte lift

 12/05/2020

Bij voorkeur niet letterlijk, want: niet zo bevorderlijk voor je reputatie. Maar een crisissituatie leert je veel over jouw klant. Welk gedrag roept het vastzitten in een lift op? En welke emoties ervaart hij of zij in deze stressvolle situatie?

De storytelling professionals van Pixar Studios gebruiken deze techniek bij het ontwikkelen van karakters. Nu staan de animatiefilms van Pixar bekend om de grote hoeveelheid en gelaagdheid van conflicten in hun verhalen. Maar hoe kan jij gebruik van maken van deze techniek voor jouw bedrijf?

Het klassieke Disney-sprookje

Als bedrijf los je problemen op voor klanten. In het klassieke Disney-sprookje kun je je bedrijf zien als een heldhaftige ridder. Deze ridder ploegt door doornstruiken om de prinses (je klant) wakker te kussen. Jij brengt jouw klant de oplossing. En ze leefden nog lang en gelukkig. 

Pixar veranderde er iets in de manier waarop geanimeerde verhalen verteld worden. Verhalen gaan niet langer om beeldschone (en een tikkeltje naïeve) prinsessen die gered dienden te worden. Maar om karakters met menselijke eigenschappen, die uiteindelijk zelf de held blijken in hun verhaal.

De Pixar-manier

De hoofdpersoon bij films van Pixar is niet perfect. Juist de menselijke eigenschappen maken dat je als kijker meeleeft, omdat je je met de hoofdpersoon kunt identificeren. Later we in deze versie je klant centraal zetten als hoofdpersoon.

Je klant heeft een verlangen. Zo kan een klant meer leads willen via zijn website. Daarnaast heeft een klant ook een behoefte, hiervan is je klant zich niet altijd bewust. In dit geval is het voor de klant eerst nodig om het verhaal van de organisatie goed te kunnen communiceren.

In films van Pixar wordt de hoofdpersoon met zoveel obstakels geconfronteerd, dat hij uiteindelijk zelf inziet waar zijn behoefte ligt. En dat is iets waar jij jouw klant natuurlijk bij kunt helpen. 

Defecte lift = stress

Dit is hét moment dat jij de klant opsluit in de defecte lift. Ofwel presenteer je klant een obstakel dat ultiem stressvol is en angst oproept. Een obstakel dat hoewel het een beetje uitvergroot mag zijn, nog steeds herkenbaar en realistisch is. Wat is de meest stressvolle situatie voor jouw favoriete klant?

In het geval van onze klant, heel veel geld spenderen aan marketing en sales zonder een duidelijk verhaal. Voor het verlangen naar meer leadgeneratie werkt dit niet bevredigend. Daarnaast is meteen duidelijk dat de klant op een ander gebied stappen moet nemen om tot het gewenste resultaat te komen.

Dus de klant geeft veel geld uit aan een oplossing die niet werkt. Als de leads achterblijven komt ook de continuïteit van de het bedrijf onder druk te staan. Kortom…Stress! Paniek! Reptielenbrein op tilt!

Geen ultieme liefdeskus

Wees in deze situatie dus niet de ridder die de boel oplost met een ultieme liefdeskus. Een betere rol is die van goede vriend. Houd een spiegel voor met deze fictieve situatie. Stel vragen en adviseer, zodat jouw klant zelf de stappen naar het gewenste resultaat kan nemen. 

Natuurlijk kun jij het probleem van je klant oplossen, daar twijfel ik niet aan. Maar er is niks zo onbevredigend als iemand die je het gevoel geeft dat je het niet zelf kunt (denk aan ouders die veters strikken, omdat het anders zo lang duurt). Laat je klant in zijn waarde en stimuleer hem om zelf tot inzichten te komen.

Iedere zelfbewuste hoofdpersoon komt er vroeg of laat achter dat je voor het behalen van resultaten een goed team achter je moet hebben staan. En hoe lekker is het dan als je weet op welke vrienden je een beroep kunt doen als je vastzit in een defecte lift.

Meer weten..

Benieuwd hoe jij jouw klant centraal kunt stellen in je bedrijfsverhaal. Ik denk vrijblijvend met je mee in mogelijkheden. Bel me op 06-10723953 of neem contact op via info@raimke.com.

Illustratie: RAIMKE | Animatie + Presentatie

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Jouw onuitputtelijke bron van inspiratie vinden

Er is weinig zo frustrerend als geen inspiratie hebben. Je wilt iets gaan maken of schrijven, maar je blijft naar een leeg vel papier sta...

Het bijzondere verhaal van de 'koekieplant'

Er was eens een meisje dat overduidelijk geen groene vingers had. Terwijl haar ouders in een huis vol weelderige kamerplanten woonden. He...

Waarom falen zo belangrijk is voor creativiteit

Afgelopen week keek ik de documentaire The Creative Brain van wetenschapper David Eagleman op Netflix. Ineens werd me duidelijk waarom he...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen