Verbeter je presentatie met deze storytelling technieken

 12/04/2020

Koh Chang - Als ik om me heen kijk snap ik waarom ze dit ‘jungle island’ noemen. Het groene hippie-eiland is de laatste stop voor ik terug naar Nederland vlieg vanuit Bangkok. Toen ik afgelopen Kerst zag welke schade de tsunami in Thailand aanrichtte, wist ik gewoon dat ik daar naartoe moest om te helpen met opruimen. Mijn ouders begrepen het, maar de rest van mijn familie snapte niet waarom ik als 19-jarige studentje zo nodig de wereld moest gaan ‘redden’.

Hoewel het zeewater maar tot mijn knieën komt, voel ik de krachtige stroming. De golven op dit eiland zijn venijnig vandaag. Het geluid van brekende golven overstemt de geluiden van meeuwen. Het is een prachtige dag, de zon gloeit op mijn schouders. ‘Ai,’ mijn voet zakt weg in het zand en ik verlies bijna mijn evenwicht. Dat gaat net goed. Een onbestemd gevoel in mijn buik. Terwijl ik naar het strand kijk zie ik een groepje van 5 mensen op hun handdoek zitten. Een strandverkoopster zwaait enthousiast mijn kant op. Ik steek mijn hand op…

…’BAM,’ een grote golf overvalt me van achteren. Ik val voorover in het water. Voor ik overeind kan krabbelen, voel ik dat de zee me meetrekt. Ik krijg geen grip. Ik hap naar adem. Hoe harder ik vooruit probeer te bewegen, hoe harder de ruwe stroming me meetrekt verder de zee in. De paniek maakt zich meester van me. Met veel moeite kan ik mijn hoofd boven water steken voor nog een ademteug. In een flits zie ik de mensen op het strand wild naar me gebaren. Maar dan trekt de zee me weer onder water en mijn neus gaten vullen zich met zout zeewater.

Introductie karakter en conflict

In het boek ‘TEDTalks Storytelling’ laat auteur Akash Kari 23 storytelling technieken zien. Hiervoor analyseerde hij 200 van de beste TEDTalks. Als professioneel spreker heeft Akash zelf vele duizenden mensen wereldwijd getraind. De storytelling technieken in het boek zijn toe te passen voor zowel TEDtalks als zakelijke presentaties. De belangrijkste boodschap van het boek is dat het vertellen van verhalen voor een publiek niet voelt als een preek.

Wil je de aandacht van je publiek vasthouden? Start je presentatie dan met een persoonlijk verhaal. Mensen zijn namelijk geprogrammeerd om naar verhalen te luisteren. Een goed verhaal neemt je publiek mee op een mentale reis. Gelukkig zijn er een aantal ingrediënten voor een goed verhaal.

Allereerst zorg dat je een conflict/probleem aan je verhaal toevoegt. Een verhaal zonder een conflict is saai: ‘Er was eens een prinses die een leuke prins tegen het lijf liep. En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Nee, goede verhalen hebben conflicten nodig. Hoe groter het conflict, hoe groter de kans dat het publiek mee gaat leven. Bij een goed verhaal zit het publiek op het puntje van zijn stoel om erachter te komen hoe het gaat aflopen. Zoals je in de introductie hebt gelezen, heb ik om te beginnen een karakter geïntroduceerd (de 19-jarige ik) en vervolgens een probleem gepresenteerd.

Je publiek wil een film zien

Als je een compleet beeld je van een situatie kan schetsen, zal je publiek het als een film voor zich kunnen zien. Om een compleet beeld van je verhaal te schetsen, zijn twee elementen van belang. Allereerst betrouwbaarheid. Om je verhaal betrouwbaar te maken wil je afstappen van vaag taalgebruik. Gebruik locaties, duidelijke tijdstippen en leeftijden. Dus niet ‘een grote vent’, want ‘groot’ is een relatief begrip. Maar geef meer feitelijke details, zoals ‘een bonk van een kerel, minimaal 2 meter lang en even zo breed’.

Het tweede belangrijke element wat Akash benoemt om een completer beeld te schetsen: gebruik alle zintuigen. Niet alleen beschrijven wat de persoon ziet en er gebeurt (visueel). Ook beschrijven welke geluiden er zijn (auditief) en wat de persoon fysiek en/of mentaal voelt (kinetisch). In mijn introductie beschreef ik het harde geluid van brekende golven en een onbestemd gevoel in mijn buik. Om een echt compleet verhaal te beschrijven kun je ook nog geur- en smaakbeleving (olfactoir en gustatoir) toevoegen. Zo gebruikte ik in de introductie het vollopen van mijn neus met zout zeewater. Hoogstwaarschijnlijk heeft het publiek ook weleens zout zeewater binnen gekregen en roept dit die herinnering op.

De vonk

Terwijl de hoofdpersoon worstelt met een conflict is het tijd voor een nieuw element. Dit is het element wat het publiek mee naar huis neemt uit je verhaal. Akash noemt het ‘de vonk’. Zie het als het inzicht dat de hoofdpersoon opdoet om zich te ontworstelen uit het conflict. Dit is het kantelpunt in het verhaal. De vonk kan van alles zijn: een quote zijn uit een boek, een advies van een mentor, maar ook gewoon een eigen inzicht.

Het belangrijkste aan de vonk is dat het karakter vervolgens verandert. De hoofdpersoon gaat ander gedrag vertonen, hij of zij gaat anders met het conflict om. In de meeste TEDtalks is dit het moment dat er wordt overgeschakeld naar een wat theoretischer stuk. Wat kan het publiek leren van dit inzicht? Ofwel wat neemt het publiek vervolgens mee naar huis, waar ze naar kunnen handelen. Bij voorkeur een positieve boodschap, want het publiek leeft op van een positief eind van een verhaal. Mensen houden gewoon van ‘eind goed al goed’.

De ideale formule

Met al deze informatie geeft Akash de winnende formule voor de opbouw van een goed verhaal op basis van de 200 TEDtalks die hij analyseerde. Deze formule bestaat uit 5 stappen:

  1. introductie van karakter
  2. het conflict/probleem
  3. de vonk
  4. verandering in het karakter
  5. boodschap voor het publiek

Zoals je ziet ben ik met mijn introductie niet verder gekomen dan stap 1 en 2. Mijn verhaal had ook niet als doel om helemaal af te zijn, maar om wat van de theorie uit het boek te illustreren. Weet dat mijn bijna-verdrinkverhaal een goede afloop heeft. Al wist ik oprecht niet of ik het zou overleven. Toen ik stopte met heel hard tegen de zee in te zwemmen, dreef ik een beetje af naar de zijkant. Uiteindelijk wist ik de zijkant van het strand te bereiken. Daarna heb ik zeker tien jaar niet meer in de zee durven zwemmen.

Jouw verhaal vertellen?

Mocht je moeite hebben met jouw presentatie dat extra stukje beleving geven voor je publiek, dan kan ik je daar zeker bij helpen. Naast ervaring met het geven van een TEDtalk, heb ik 10 jaar ervaring met spreken voor groepen en voor de klas. Wil jij jouw presentatie meer impact laten maken? Kijk dan eens bij mijn lezing of stuur me een bericht.

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Jouw onuitputtelijke bron van inspiratie vinden

Er is weinig zo frustrerend als geen inspiratie hebben. Je wilt iets gaan maken of schrijven, maar je blijft naar een leeg vel papier sta...

Sluit je klant op in een defecte lift

Bij voorkeur niet letterlijk, want: niet zo bevorderlijk voor je reputatie. Maar een crisissituatie leert je veel over jouw klant. Welk g...

Hoe je meer impact maakt door je klant als held neer te zetten

Heb jij weleens een nieuw product of een nieuwe dienst ontwikkeld? Hier ben je als ondernemer vervolgens behoorlijk enthousiast over. Beg...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen