Wat je moet weten als je overweegt een animatiefilmpje te laten maken

 21/03/2020

Animatiefilmpjes, ze immens populair. Een groot deel van de reclames op televisie zijn geanimeerd, maar ook online schieten animaties als paddestoelen uit de grond. Denk jij er ook weleens over na om zo’n vrolijk filmpje te laten maken? Jouw boodschap vangen in een korte animatie lijkt een leuk plan tot je een offerte laat maken…

Feit: het laten maken van een korte animatie is een behoorlijke investering. Soms word ik gebeld door partijen die graag een geanimeerd bedrijfsfilmpje willen hebben of me dat gaat lukken voor 500 euro. Nee helaas. Veel mensen zijn zich niet bewust van de arbeidsintensiviteit van een goede animatie. 

Waarbij een goede animatie de brug vormt tussen de boodschap van de opdrachtgever en de doelgroep. De animatie prikkelt de interesse van de doelgroep, stelt een probleem en de daar bijbehorende oplossing centraal en laat een werkwijze zien. Dat allemaal in een vormgeving die pas bij zowel de opdrachtgever als de doelgroep aanspreekt.

25 FPS (huh?)

Kun je je die grote filmrollen nog herinneren in de bioscoop? Dat als je pech had, de filmrol doorbrandde en je kijkend naar een zwart scherm moest wachten tot de film weer aan elkaar werd geplakt? Leuk weetje, film bestaat uit heel veel plaatjes. Plaatjes die als je je snel genoeg achter elkaar afspeelt lijken te bewegen. Als je 25 plaatjes achter elkaar afspeelt binnen 1 seconde, is het vloeiend. Precies zoals je oog bewegende beelden ook waarneemt.

Een tekenfilm bestaat dus uit 25 tekeningen per seconde (25 Frames Per Second). Reken maar even uit hoe lang jij op school deed over 1 tekening bij de tekenles. Een korte animatiefilm van 60 seconden bestaat dus uit 1500 beelden. Voor Sneeuwwitje (1937), een avondvullende Disneyfilm van 1 uur en 23 minuten, betekende dit dat er ongeveer 124.500 tekeningen nodig waren (handgetekend). Dat is bijna niet voor te stellen toch?

Tekenfilms worden digitaal nog steeds beeld voor beeld getekend. En ook al heeft de computer veel werk uit handen genomen, toch is het arbeidsintensieve karakter van de animatie-industrie onveranderd gebleven.

Waar je bij gefilmde beelden ervoor kunt kiezen om bepaalde takes niet te gebruiken, is het weglaten van shots in animatiefilms een dure grap. Dit heeft als gevolg dat het voortraject van animatiefilms erg belangrijk is, ongeacht de lengte van de film.

Verhaal is key 

Het begint allemaal natuurlijk met een goed verhaal omgezet naar een script. Het geluk wil dat in animatiefilms ongeveer alles te visualiseren is. Ik vind het zonde als een animatiefilm zo gemaakt is dat hij ook gewoon gefilmd had kunnen worden. In mogelijkheden denken is juist de basis van animatie, dus het is wel zo krachtig als je daar ook gebruik van maakt.

Als je de doelgroep wilt aanspreken is het prettig om te starten vanuit een herkenbare en eventueel onwenselijke situatie. Hierop kun je verder voortborduren door je oplossing, product en werkwijze te schetsen. Je sluit altijd af met een call-to-action. 

Het is belangrijk om de juiste noot te raken qua sfeer en setting. Animatie leent zich voor humor, maar dit is niet echt nodig voor het overbrengen van een serieuze boodschap. Sowieso heeft animatie al een luchtiger karakter dan videobeelden, dus je hoeft niet te overdrijven.

Daarnaast is de ‘tone of voice’ ook een essentieel element. Als je als directeur van een bedrijf middels een animatie het personeel op de werkvloer wilt enthousiasmeren dan is managementtaal geen aanrader. Als je een technisch product wil verkopen en je strooit rond met technische termen terwijl de doelgroep aan de financiële kant zit, dan is dat ook geen goede match. Stem het taalgebruik echt af op je doelgroep.

Volgens George Lukas, regisseur van Star Wars, brengt geluid minimaal 50% van de filmervaring. Ook in korte uitleganimaties is geluid heel erg belangrijk. Al hangt het natuurlijk een klein beetje af van het platform waar de animatie te zien is. Het is vaak een goed idee om voor sociale media de animatie ook te laten ondertitelen.

Bij een informatieve animatie is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een prettige voice-over stem die past bij de look and feel van de video. Vaak wordt er om kosten te besparen gekozen voor een bekende die ook weleens wat audio inspreekt. Hierdoor loop je het risico dat de animatie je doelgroep niet helemaal aanspreekt of dat het qua sfeer of ervaringsniveau afwijkt. Zonde.

Stripverhaal

Om te zorgen dat iedereen begrijpt wat er ongeveer in beeld te zien zal zijn, wordt er een storyboard gemaakt. Een fijne tool die ervoor zorgt dat de maker aan de opdrachtgever kan laten zien hoe hij het verhaal wil visualiseren. Een storyboard lijkt het meest op een soort stripverhaal, waarbij elk plaatje een shot uit de animatie laat zien.

Het storyboard maakt het mogelijk om makkelijk visuele wijzigingen aan te brengen voor de maker aan de daadwerkelijke productie begint. Dit betekent soms dat er wel tien versies van een storyboard gemaakt moeten worden. Dit om grote wijzigingen tijdens de productie te voorkomen.

Vervolgens worden het storyboard en de opgenomen audio gecombineerd tot een moving storyboard. Voor de klant vaak prettig om alvast in een filmpje te zien hoe de timing van alle beelden ongeveer zal gaan verlopen. Mochten er stukken zijn waarin weinig gebeurt dan kunnen daar nog extra beelden voor gemaakt worden. 

In productie

Tja, en daarna moet er geanimeerd gaan worden. Vaak betekent dit dat de maker eerst veel verschillende illustraties gaan maken van mensen, dieren, omgeving en achtergronden. (Nogmaals denk even terug aan hoe lang jij vroeger deed op school over 1 tekening.) Dit is een tijdsintensieve klus. Natuurlijk zijn er nog andere animatievormen met een iets andere tijdverdeling qua productie. Zo ben je bij een klassieke tekenfilm gewoon net als vroeger plaatje voor plaatje aan het tekenen.

Als alle illustraties gemaakt zijn, dan pas is het tijd om alle losse onderdelen in beweging te zetten. Dit is echt heel nauwkeurig werkje dat erg veel geduld vereist. Sommige makers doen dit deel van het proces digitaal andere maker nemen echt beeld voor beeld foto’s. In de daadwerkelijke productie zitten vaak dagen, weken of zelfs maanden werk afhankelijk van hoe secuur en ingewikkeld de animatietechniek is.

Indien het voortraject goed is doorlopen, is de kans groot dat de animatie aansluit bij de verwachtingen van de klant. Er kunnen natuurlijk altijd nog kleine wijzigingen doorgevoerd worden. Al kost het doorvoeren van wijzigingen in dit deel van het project de meeste tijd. Het kan dus heel goed dat een maker maar een feedbackronde inbouwt bij de oplevering van de eerste versie van de animatie. Begrijpelijk toch?

Echt impact maken

En dan…is je animatiefilmpje klaar. Je hebt een maatwerk product dat perfect is afgestemd op jouw doelgroep, een unieke animatie. Vanaf dan is het aan jou om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de animatie gaan zien. Onderschat dit deel van het traject niet, als je hem maar een keer deelt, dan zal het niet de impact hebben die zo’n uniek product verdient. Geef dit ambachtelijke product een prominente plaats in je communicatie. Herbruik stukjes van de animatie tijdens je presentaties. Sterker als je het de maker vraagt dan kan hij/zij vanaf het begin van het traject met je meedenken hoe je de video zo efficiënt mogelijk kunt inzetten voor zoveel mogelijk rendement. 

Want dat is waar animatiefilmmakers erg goed in zijn, in mogelijkheden denken en zo efficiënt mogelijk werken.

Wil je vrijblijvend advies?

Mag ik met jou meedenken? Hoe je animatie zo slim mogelijk inzet voor een grote impact? Neem dan contact met me op.

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Het bijzondere verhaal van de 'koekieplant'

Er was eens een meisje dat overduidelijk geen groene vingers had. Terwijl haar ouders in een huis vol weelderige kamerplanten woonden. He...

Jouw onuitputtelijke bron van inspiratie vinden

Er is weinig zo frustrerend als geen inspiratie hebben. Je wilt iets gaan maken of schrijven, maar je blijft naar een leeg vel papier sta...

Hoe je meer impact maakt door je klant als held neer te zetten

Heb jij weleens een nieuw product of een nieuwe dienst ontwikkeld? Hier ben je als ondernemer vervolgens behoorlijk enthousiast over. Beg...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen