Wat je van een vliegende olifant kunt leren over communiceren

 08/08/2019

Heb je weleens een prachtig vormgegeven presentatie bijgewoond, waarvan je achteraf alleen kon vertellen dat het er zo mooi uitzag? Inhoud en vorm, ze moeten in balans zijn. Natuurlijk is het van belang dat je jouw boodschap zo professioneel mogelijk aankleedt. Alleen steeds meer partijen slaan hierin door. Hoe zorg je dat de inhoud en vorm samen echt impact maken?

Alinea kop

Dit jaar verschijnen er drie remakes van oude Disney klassiekers: Dumbo, Aladdin en The Lion King zijn in een nieuw jasje gestoken.

Ze worden live action films genoemd, omdat er in deze versie met echte acteurs gewerkt wordt. Toch doet de term ‘live action’ de films tekort. De films zitten namelijk vol met hyperrealistische computeranimatie.

Het is natuurlijk best lastig om een echte olifant van een duikplank te laten springen. En hoewel de animatie in filmtrailers er prachtig uitziet, ben ik een beetje sceptisch.

Ik ben bang dat de films precies hetzelfde verhaal gaan vertellen als de oude films. In de trailer van The Lion King is zelfs de indrukwekkende openingsscène een-op-een nagemaakt. Prachtig maar was het echt nodig?

Raken en verrassen

Laten we een testje doen! Als ik zeg ‘Beauty and the Beast’ denk jij dan terug aan de tekenfilm uit 1991 of de remake uit 2017? 

Impact maken bij je doelgroep lukt dan ook alleen als je inhoud ook onderscheidend is. In 1991 maakte Beauty and the Beast een enorme impact door de technische vernieuwing die ze hadden doorgevoerd in de animatietechniek. 

Maar dat was natuurlijk niet de enige reden dat de film zo succesvol was. Het ontroerende verhaal ondersteunt door een hele sterke soundtrack zorgde voor de nodige emotie bij het publiek. Als een verhaal je raakt of verrast, dan inhoud je dat je leven lang. Een verhaal dat je voor de tweede keer hoort of waarvan je de inhoud vooraf al kent, heeft gewoon wezenlijk minder impact. 

Grappig weetje is trouwens dat de originele film een budget had van ongeveer 25 miljoen en de remake uit 2017 een budget van ongeveer 160 miljoen. Ook op dat gebied bleek de originele versie succesvoller: waar het origineel zichzelf 32 keer terugverdiende, lukte dit de 2017-versie maar 11 keer. Dus het echt succesvol overbrengen van inhoud hangt niet af van de investering of de laatste techniek. 

En Dumbo?

Dan de reden dat die vliegende olifant wel interessant is. In tegenstelling dus tot The Lion King en Aladdin, heeft Disney de keuze gemaakt om de film Dumbo te vertellen vanuit een nieuw perspectief. Uit de filmtrailer blijkt dat de pratende dieren niet meer centraal staan, maar de mensen rondom Dumbo een grotere rol krijgen. Gelukkig maar, want de originele film had een licht racistisch randje door het extreem stereotyperen van de zwarte kraaien.

Een nieuw perspectief is eigenlijk gewoon een nieuw verhaal. En een nieuw verhaal heeft de mogelijkheid om weer die impact te maken, door te verrassen en te raken. Het is natuurlijk geen vaststaan gegeven dat dit ook zal gebeuren, maar de kans is vele malen groter, dan wanneer het oude verhaal een-op-een herverdeeld wordt.

Dus…

Als je wilt dat jouw boodschap echt blijft hangen bij je doelgroep zul je er dus voor moeten zorgen dat de inhoud staat als een huis. Vergelijk het met video’s op internet. Je kunt de meest professionele videocamera van de wereld hebben, maar als de inhoud niet aanspreekt, dan haken mensen toch af. Terwijl een filmpje dat amateuristisch gefilmd is met een mobiele telefoon toch viraal kan gaan.

In de animatieprojecten die ik doorloop met mijn klanten is vooral het voortraject heel intensief. Soms gaan er wel 10 scripts heen en weer. Juist omdat het van belang is dat er goed wordt nagedacht over de daadwerkelijke boodschap die gecommuniceerd moet worden aan de specifieke doelgroep. Ga je te snel door dit proces heen en focus je je vooral op de techniek? Dan heb je een prachtig filmpje, maar komt de boodschap niet aan en blijft de inhoud niet hangen. Zonde van de investering.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe je bij jouw boodschap de inhoud en vorm in balans kunt houden? Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van animatie? Of wil je gewoon een keer sparren over jouw animatie-idee? Ik denk graag met je mee!

Meer berichten

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

Het bijzondere verhaal van de 'koekieplant'

Er was eens een meisje dat overduidelijk geen groene vingers had. Terwijl haar ouders in een huis vol weelderige kamerplanten woonden. He...

Verbeter je presentatie met deze storytelling technieken

Koh Chang - Als ik om me heen kijk snap ik waarom ze dit ‘jungle island’ noemen. Het groene hippie-eiland is de laatste stop voor ik ...

Waarom falen zo belangrijk is voor creativiteit

Afgelopen week keek ik de documentaire The Creative Brain van wetenschapper David Eagleman op Netflix. Ineens werd me duidelijk waarom he...

Stel je vraag aan Raimke!

Bel of e-mail voor meer informatie over animaties, de lezing 'On(der)wijs onderschat' en trainingen. Raimke staat je graag te woord.

Raimke Groothuizen

Animatiefilmmaker, trainer, spreker

06 107 239 53 info@raimke.com Van maandag t/m vrijdag een reactie binnen 24 uur. Contact opnemen