Loading...
WIE IS RAIMKE 2017-06-20T10:38:37+00:00

Wie is Raimke

Aangenaam, ik ben Raimke van den Beemt-Groothuizen, 31 jaar oud en samen met man en kind woon ik in Breda.

Sinds ik me kan herinneren heb ik een passie voor verhalen vertellen. Als kind verzon ik vaak een alternatieve uitleg om dingen te verklaren. Een voorbeeld daarvan is mijn chocolademelk-theorie (in het kort): mijn moeder is blond en mijn vader is van Indische afkomst. Mijn broertje en ik hebben ook een tintje. Tijdens de lunch in het weekend dronk mijn moeder altijd karnemelk en de rest chocolademelk. Ik zag dat en bedacht dat chocolademelk de oorzaak was van het kleurverschil binnen ons gezin.

Nog steeds vind ik de wereld om mij heen vaak te fantasieloos. Helemaal niet vreemd dat ik terecht ben gekomen in het animatievak. In animatiefilm is namelijk alles mogelijk. Dat maakt dat het een perfect medium is om verhalen in te vertellen, in beeld en geluid.

Voor mij is het een logische keuze om verschillende dingen te doen. In alles wat ik doe, staat het overbrengen van een boodschap en het vertellen van verhalen centraal. Zo maak ik animatiefilms voor klanten, geef ik animatieworkshops, sta ik drie dagen in de week voor de klas, plus spreek en schrijf ik over mijn onhandige avonturen als ondernemer. Mooi is dat deze verschillende bezigheden elkaar enorm versterken en ik er gelukkig van word. De keerzijde is dat het een druk bestaan is, zeker in combinatie met het moederschap. Toch zou ik het voorlopig niet anders willen!

Haal alles uit het leven

Het leven is namelijk te kort om niet alles er uit te halen wat er in zit.
Ik leef bewust, ben altijd bezig en wil van betekenis zijn voor de wereld om mij heen.

Die grote stap

Op de middelbare school wilde ik na het behalen van mijn VWO-diploma graag de wereld zien en avonturen beleven. Maar het liep allemaal iets anders en ik werd geheel tegen mijn eigen verwachtingen in toegelaten tot de kunstacademie in Breda. Pas tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met animatiefilm en toen vielen er ineens een heleboel puzzelstukjes op zijn plek. Als kind keek ik al veel tekenfilms, tekende ik graag en verzon ik de gekste verhalen. Tijdens mijn jeugd heb ik me nooit beseft dat je je beroep zou kunnen maken van animatiefilms.

In 2008 studeerde ik af aan AKV St. Joost in Breda. Ik was nog te onzeker om zelfstandig te werken. Dus begon ik de verkorte deeltijd PABO-opleiding in Breda, voor de pedagogische en didactische verdieping van de animatieworkshops die ik graag wilde gaan geven.

Begin 2010 heb ik mijn onzekerheid overwonnen en toch die grote stap gezet, het beginnen van mijn eigen bedrijf RAIMKE. In 2013 heb nog een Animation Master-opleiding afgerond, wederom aan de academie in Breda. Sinds eind 2013 werk ik ook als parttime animatiedocent aan het Grafisch Lyceum in Utrecht.

Ondernemende prijs

Begin 2013 besloot ik mijn bedrijf meer op de kaart te gaan zetten en sloot ik me aan bij een netwerkclub: Jong MKB West-Brabant. Daar hoorde ik dat er in april een verkiezing zou zijn waarbij de winnaar Jong MKB’er van de regio zou worden. Om mee te doen met de verkiezing moest je je bedrijf presenteren. Nou, dacht ik, als ik meedoe met de verkiezing hoef ik niet aan alle leden persoonlijk uit te leggen wat ik doe als ondernemer. Vooral omdat het maken van animatiefilms lastig is uit te leggen, zonder beeld en geluid. Ik zag een mooie kans en besloot deze met twee handen aan te grijpen.

Het gevolg? In april won ik de verkiezing met mijn presentatie en mocht ik meedoen met de landelijke verkiezing. Die ik in juli 2013 ook won. Een heel jaar mocht ik me Jong MKB’er van Nederland noemen. En werd ik ook nog eens genomineerd voor de Viva400 voor dat jaar.

Ik geloof heel erg in kansen grijpen. Dat blijkt ook uit de diversiteit in prijzen die ik heb gewonnen. Naast de erkenning voor mijn ondernemerschap, kreeg ik ook erkenning voor mijn animatiewerk.

Zo won mijn afstudeerfilm ‘De kleine Kraai met blote billen’ diverse (inter)nationale prijzen, wat mij o.a. de kans gaf om de Japanse première van mijn film bij te wonen en daar animatieworkshops te geven. Daarnaast is ‘De kleine Kraai met blote billen’ uitgebracht in een Franstalige versie en verschenen als prentenboek.

Mijn onhandige droom

Verhalen vertellen, ervaring delen en kansen grijpen. Drie ingrediënten die geleid hebben tot een heel nieuw hoofdstuk in mijn leven.

Ik hou er ook enorm van om geïnspireerd te raken door andermans verhalen, tijdens TEDxBreda 2013 zat ik in het publiek. Voordat ik die avond naar huis ging, keek ik naar het inmiddels lege podium en dacht, dat zou ik ook nog wel eens willen, op een podium staan en mijn verhalen vertellen.

Wat gebeurde er? Een jaar later werd ik gevraagd of ik het leuk zou vinden om tijdens de komende editie van TEDxBreda op het podium te staan met mijn eigen verhaal. Ik danste door de kamer van blijdschap. Maar als snel sloeg de paniek toe: want waar moest die talk over gaan?

In mijn blog schreef ik af en toe over mijn onhandige prestaties, plus de lessen die ik daarvan leerde. Het viel me op dat ik meer reacties van lezers kreeg als ik mij kwetsbaar opstelde. Kennelijk waren die onhandige acties een feest der herkenning! Ik sprak hierover op TEDx en werd ervaringsdeskundige in onhandig zijn. Maar om ervaringsdeskundige te zijn, moet je een boek schrijven. Toch? Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik overtuigd raakte van de noodzaak voor een boek over onhandigheid. Want er zijn veel te weinig boeken over falen. Ook mislukkingen worden niet vaak gedeeld. Terwijl je daar juist zo ontzettend veel van kunt leren!

In oktober 2016 kwam een droom uit. Mijn boek ‘Ondernemend en Onhandig’ ligt in de winkels. Ik deel 18 onhandige anekdotes en de lessen die ik daarvan leerde als (startende) ondernemer. Verhalen die ik ook graag op het podium vertel, als spreker. Zoals tijdens een event van de Kamer van Koophandel waar ik 600 ondernemers vertelde over de keer dat een samenwerking totaal mislukte met alle vervelende gevolgen van dien. Na afloop merkte ik dat eigenlijk iedere ondernemer weleens een onhandige keuze maakt. Het werd gewaardeerd werd dat ik dit bespreekbaar maakte door mezelf op het podium enorm kwetsbaar op te stellen.

Wat je geeft, is wat je krijgt

Waar ik op dit moment sta in het leven, heeft niet alleen te maken met de kansen die ik zelf heb gegrepen, maar ook met de hulp die ik van heel veel kanten heb gekregen. Ik geloof heel erg in het ‘wat je geeft, is wat je krijgt’-principe. Dus wat ik jou graag wil meegeven is dat je me altijd mag benaderen als je hulp nodig hebt. Laat je het weten als ik je ergens mee kan helpen? Dat doe ik namelijk graag!

Wil je weten waar ik op dit moment allemaal mee bezig ben? Blijf op de hoogte via Facebook. Liever een wat zakelijkere verbinding leggen? Nodig me uit via LinkedIn.

In de media

“Veiligheid eerst” is de basis voor de activiteiten van Total N.V. Onze klanten communiceren over het belang van veiligheid op onze benzinestations bijvoorbeeld. We kozen RAIMKE om animatiefilms te maken voor onze narrowcasting schermen op de benzinestations. Raimke heeft zich bewezen als een “animatie filmmaker” met een creatief nieuw concept. Dankzij haar persoonlijke vaardigheden is het resultaat uitstekend en ontmoet/overtreft het onze eisen.
Jan-Willem de Boer, Total Netherlands N.V.
Raimke heeft een animatieworkshop verzorgt voor de trainers/adviseurs/ontwerpers van Firma De Groot. Raimke weet mensen mee te nemen in haar wondere wereld van de animatiefilm. Haar enthousiasme en sprekende liefde voor deze kunstvorm van communiceren en informeren werkt aanstekelijk.
Tom Scholte, Firma De Groot